Site Overlay

No Limits – Aangepast Duiken

adaptive scuba diving aegean - so scuba - no limits

Salt Water Heals Everything

No Limits is So Scuba’s & Okenos’ individuele of gecombineerde activiteiten die het doel hebben om de visie te verbreden en een zelfvertrouwn boost te geven aan mensen met een beperking, door middel van duikactiviteiten en de ervaring van gewichtsloosheid.

Duiken?!
Net als kleiduifschieten of curling is duiken een activiteit waar iedereen wel eens van heeft gehoord, maar niet echt hoog op het lijstje van ‘doen’ staat.
Toch is duiken juist een hele toegangkelijke activiteit omdat er helemaal geen ‘basistalent’ voor nodig is zoals dat met voetbal of windsurfen het geval is. Duiken heeft een hele korte leerboog en is ook nog eens 1 van de snelst groeiende activiteiten ter wereld.

Waarom zou men duiken moeten proberen?

  • Empowerment; wanneer mensen door duiken in staat worden gesteld om ondenkbare barieres te doorbreken, zijn ze er misschien ook wel klaar voor om barieres in andere delen van hen leven te doorbreken
  • Gewichtloosheid; 360 graden bewegen zonder enige inspanning
  • Sociaal niet buitengesloten; alle DUIKERS zijn gelijk (‘rolstoelduiken’ bestaat niet)
  • Uitbreiding van sociale cirkel door duikreizen, duikclubs, bijeenkomsten en nieuwe duikgerelateerde interesses.

 Waarom IAHD?
Tot zover geeft geen van de grote duikorganisaties gespecialiseerde training voor instructeurs & assistenten om les te geven in duiken voor mensen met een lichamelijke of licht geestelijke beperking. Dit betekent dus dat duikers waar trainingsaanpassingen voor moeten worden gemaakt door hun aandoening, over het algemeen gecertificeerd worden binnen een systeem van andere standaarden en het aan de instructeur is om te besluiten of de vaardigheden toereikend zijn. Er is dus geen systeem binnen deze organisaties wat het resultaat van de trainingsstandaard meet. De International Association of Handicaped Divers (IAHD) heeft ISO gecertificeerde trainingsstandaarden voor instructeurs, die op hun beurt ISO gecertificeerde duikstandaarden aanleren aan hun studenten met andere behoeften.

Een IAHD duikbrevet is in de praktijk gelijk aan dat van welke andere duikorganisatie ook ter wereld. Het verschil zit in de specificering van de assistentie-gradatie nodig om te kunnen duiken.