Site Overlay

5 Redenen om te beginnen met Duiken!

Duiken? ... Ja joh, Duiken!!

leer duiken met So Scuba

Mensen beginnen met duiken om verschillende redenen. Misschien zijn ze door een vriend geïntroduceerd of per ongeluk een beginnersduikje geboekt op vakantie. Wat de reden ook was, een groot gedeelte van deze mensen waren direct na de eerste keer al aan de activiteit verknocht!

Duiken is geweldig! Ik zou het moeten weten sinds ik er mijn dagelijks brood mee verdien. Naast cheesecake is duiken toch wel het meest fijne wat er op dit moment in mijn leven is.

Ben jij iemand die nog een beetje in dubio is of duiken wel de activiteit voor jou is? Lees dan verder want ik bespreek hieronder mijn persoonlijke top 5 redenen waarom je gisteren al had moeten beginnen.


1 Ga waar bijna niemand anders gaat!

De naam 'Aarde' voor onze planeet is eigenlijk een beetje raar sinds het grootste gedeelte bedekt is met water. Vanuit het heelal ziet onze planeet eruit als een leuke blauwe knikker, en al dat heerlijke blauw zijn onze oceanen en zeeën. Afhankelijk van welke statistieken je bekijkt, lijkt het erop dat meer dan 70% van ons aardoppervlak bestaat uit water, en dat is hartstikke veel! We zijn ook nog steeds aan het ontdekken wat er in onze oceanen leeft en bijna dagelijks wordt er weer een levensvorm ontdekt die we voorheen nog niet gezien hadden. In vergelijking met wat we weten over wat er op het land leeft, weten we bar weinig over wat er in de zee leeft, dus er moet nog veel meer ontdekt en onderzocht worden!

Wanneer je begint met duiken bezoek je een wereld die niet door veel mensen bezocht wordt. Je zult kennis maken met beestjes, vissen en blobs die je misschien voorheen alleen op het internet of op TV hebt gezien. Je gaat letterlijk een nieuwe wereld binnen die eigenlijk heel dichtbij is, maar toch maar toegankelijk voor weinig.

Best heel speciaal; dus nat worden en ontdekken!


2 Ontspannen en de boel de boel laten

Duiken is super ontspannend.
De tijd vliegt onderwater en alles is zo heerlijk stil. Duiken is een geweldige activiteit voor mensen die een druk en stressvol leven hebben. Het geluid van de bellen die je blaast is rustgevend en de vissen passeren je alsof er niets bijzonders aan de hand is. Het maakt ze niet uit op wie je gestemd hebt, wat je doet voor de kost of waar je vandaan komt. Onderwater is een heerlijk rare rust te vinden, elk beestje en plantje heeft een functie en dingen gebeuren omdat het gewoon zo is op dat moment.

Ik vergelijk duiken vaak met mediteren, omdat het rustig ademhalen gecombineerd met de stilte heerlijk mijn hoofd leeg maakt van gedachten en wat er gaande is aan de chaotische oppervlakte.

Tijdens het duiken bewegen we eigenlijk niet zoveel, dus het is geen cardio workout, maar het blijkt dat 1 uur duiken je gemiddeld toch zo'n 500 calorieën verbrandt. Dat is ook niet erg! En als je niet afgevallen bent van het duiken, dan verlies je wel wat gewicht van het rondlopen in je neopreen wetsuit 🙂


3 Ontdek nieuwe interesses

Wanneer je begint met duiken zul je snel merken dat je interesses ontwikkeld in gebieden waar je voorheen misschien geen seconde aan zou denken. Dit kan iets zijn als fotografie, videografie & bewerking, biologie, natuurwetenschappen, antropologie en noem nog maar een paar 'ologie'tjes'.

Door te duiken ontwikkel je een begrip en dankbaarheid voor de zee & oceaan en alles wat er in en omheen leeft. Dit is dus gewoon een feit …. je kunt er niets aan doen, het gaat heerlijk vanzelf.

Sommigen veranderen zelfs van werk om op een of andere manier dichter tot de oceanen te komen, sommigen ontwikkelen hobby's die vele uren in beslag gaan nemen, en weer anderen pakken een koffertje en trekken de wereld in om nog veel meer te ontdekken!


4 Op vakantie 2.0

Mensen die zijn begonnen met duiken merken dat de manier waarop ze zoeken naar vakantiebestemmingen, of hoe ze tijd besteden op het vakantieadres sterk veranderd. Ze gaan op zoek naar bestemmingen die hoog in de lijst van sublieme duikstekken staan, of boeken in plaats van dat tripje naar de bazaar en lederfabriek, toch maar een dagje duikje!

Het toffe is dat duikers op vakantie bijna wel elke dag kunnen duiken. Zelfs als het bewolkt is of als het een klein beetje regent kan er toch nog gedoken worden. Geen dag hoeft dus verloren te gaan opgesloten in het hotel. Herinner gewoon dat waar water is kan vast wel worden gedoken!

Duiken is ook een geweldige familieaangelegenheid. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen al een duikbrevet behalen. Zo kan dus lekker het hele gezin een dagje uit op de duikboot doen op vakantie!


5 Hallo nieuwe vrienden!

Duiken is een activiteit die wereldwijd geleidelijk maar zeker groeit. De verschillende certificeringsagentschappen verwerken duizenden nieuwe certificeren per jaar. De duikgemeenschap is daarom groot en ook heel gezellig! Op een duikvakantie of dagtripje zul je mensen ontmoeten uit verschillende landen en vanuit alle lagen van de bevolking. En iedereen deelt dezelfde interesse …. DUIKEN & DE ZEE!

Je zult snel nieuwe vrienden maken en sommige zijn zelfs voor het leven. Misschien leer je wel een paar woordjes over de grens. Onderwater praten we natuurlijk niet, maar eenmaal weer terug aan de oppervlakte is het tijd voor nog meer chillen en sterke verhalen en ervaringen delen.

Ik heb veel leuke mensen ontmoet op duikexcursies of hier bij ons op de duikschool. Met velen ben ik nog steeds in contact en ieder heeft zo zijn of haar indruk bij me achtergelaten. Als ik over de tijd iets heb geleerd van duiken dan is het zeker toch wel dat we uiteindelijk allemaal maar gewoon homo sapiens zijn. En dat het onze wil om anderen binnen te laten of interesse te tonen voor anderen en wat er om ons heen gebeurd ons leven enorm verrijkt. Onderwater zijn er tussen elkander geen verschillen die uitmaken, dus waarom dan ineens wel aan de oppervlakte?


Nou dat waren mijn 5 reden voor jou om zo snel mogelijk aan het duiken te gaan! Ik hoop dat er in ieder geval 1 bijzit die je over de streep trekt en waardoor je direct gaat googlen naar een duikcentrum bij je in de buurt en deze post even deelt via je sociale accounts 🙂

Als je op vakantie gaat naar de Egeïsche kust van Turkije of de Griekse eilanden Kos of Samos, kun je ook gewoon contact met mij opnemen! Ik introduceer je graag in de geweldige onderwaterwereld, zodat je snel op weg kunt naar nieuwe avonturen.

Als jij al een tijdje duikt, en na het lezen van deze post nog meer redenen hebt waarom iemand zo snel mogelijk zou moeten leren duiken, laat het me dan weten in de comments hier of op YouTube. Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat anderen motiveert, dus begin maar te tikken op dat keyboard.

Happy diving everybody!

1 thought on “5 Redenen om te beginnen met Duiken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *