Site Overlay

5 Tips voor Nieuwe Duikers

Hoi Nieuwe Duiker, hier 5 tips voor jou!

OK dus je hebt net je duikbrevet gehaald en je hebt je 1e duik of trip geboekt. Je bent er klaar voor, maar zo’n eerste tripje is toch wel even wat anders dan de duikjes die je tijdens je cursus gedaan hebt. Misschien weet je niet goed wat te verwachten, of hoe je te gedragen met al die andere in rubberen pakken!

Gelukkig merk je snel als nieuwe duiker dat de duikgemeenschap erg groot is. Bovendien is de gemeenschap erg vriendelijk en heel sociaal, dus op elke trip zal er waarschijnlijk wel iemand zijn die je tips en advies geeft ook al heb je er niet om gevraagd!

Ik schaar mezelf voor het gemak ook maar even in die groep want hieronder vind je mijn 5 tips voor newbie duikers die ik ook geef aan al mijn student duikers als ze het programma afgerond hebben.


1 Geniet Ervan!

Ja ja er zitten risico’s aan duiken, Nee je bent waarschijnlijk niet de beste van de dag. Natuurlijk ga je iets fout doen of vergeet je iets. En weet je …. LEKKER BELANGRIJK.

Voor nu is het vast nog een hobby en je hebt goed geld neergelegd om te gaan duiken. Dus geniet ervan net zoals je dat van elke andere activiteit zou doen waar je speciale tijd voor vrij maakt.

Als je ergens plezier in hebt wil je iets veel vaker doen en bij het duiken zorgt dit er juist voor dat je heel goed wordt.  


2 Stel Vragen

Weet je niet precies hoe iets moet? weet je niet waar de boeg is? snap je niet waarom iedereen zo opgewonden is over een inktvis met blauwe stippen? Gewoon ff vragen!

Want weet je; op elke duik die je doet leer je wel iets. Vanaf de eerste keer dat je onderwater gaat tot de laatste duik die je maakt. Je leert altijd wel iets of ontdekt iets nieuws.
Misschien leer je een nieuwe techniek of leer je iets over hoe je het water & weer in kan schatten. Joh, misschien leer je zelfs een paar woorden in een andere taal! Dus als je iets niet weet, of het is niet duidelijk of je bent gewoon lekker nieuwsgierig, vraag er op los!


3 Wees Bewust van & Heb Respect Voor Je Omgeving

Ja natuurlijk je bent lekker weg met vrienden en je komt om het naar je zin te hebben, net als iedereen daar. Maar we moeten ons zowel onderwater als boven water gedragen anders wordt het chaos. Chaos leidt tot stress, stress gaat over in paniek en tja … paniek… dat is weer een heel ander verhaal.

Dus onderwater zijn we niets/niemand tot overlast, gaan we geen beestjes/vissen sarren met onze GoPro op een stokje, raken we geen geen koraal aan en helemaal NIETS doen we in onze zakken als souveniertjes voor thuis!

Boven water moeten we rekenening houden met het feit dat het voor de (boat)crew ook maar gewoon een werkdag is dus die hoeven we het niet al moeilijker te maken dan dat het is. Misschien zijn er ook mensen uit andere landen op de boot of duik je in het buitenland, dus er kunnen gebruiken/gewoontes zijn die …. anders zijn… Probeer gewoon bewust te zijn van waar je bent.


4 Duik! Duik! Duik!

In plaats van jezelf direct in te schrijven voor de volgende cursus, ga gewoon lekker duiken! Boek een losse duik, ga op duikexcursies en vakanties, vind water en duik! Duik in verschillende omstandigheden; ander water dan je gewend bent dan je cursus, andere locaties, verschillende duikboten, een ander duikcentrum, verschillende weersomstandigheden. Al deze verschillende duiken dragen niet alleen bij aan je algemene duikvaardigheid en comfortniveau; deze duiken dragen ook langzaam bij aan wat voor type duiker je uiteindelijk wordt.

Prefereer je warm water over koud? Zoek je graag naar kleine beestjes en plantjes of zwem je rond op zoek naar de grote jetsers van de zee. Misschien ontdek je dat je helemaal niet zo gek op vis bent, maar liever gaat wrakduiken. Hoe dan ook, ervaring van gewone ‘gaan duiken’ is zo ontzettend waardevol. Het is vaak een optelsom van vaardigheden die je niet kan leren vanuit een boek. Het maakt niet uit of je iets hebt gelezen, gezien op een video of nagedaan in een gecontroleerd scenario, het vergelijkt nooit tot iets wat je zelf mee hebt gemaakt of hebt gezien.

Op een of andere manier voel ik me altijd meer op mijn gemak onderwater met een Scuba Diver of Open Water diver die me een logboek kan laten zien met lekker veel duikjes erin, dan te moeten duiken met een Rescue Diver met een logboek vol trainingsduiken. Ondanks dat de Rescue Diver een hoger certificeringsniveau heeft, ben ik er zeker van de Scuba Diver of Open Water diver meer praktische ervaring heeft. Al is het alleen maar in het inelkaar zetten van de duikuitrusting en het simpele afdalen en opstijgen, niets gaat boven leren vanuit de praktijk.

Doe ervaring op in verschillend water en duikstekken. Duik eens in andere weersomstandigheden. Probeer gewoon mogenlijk zoveel verschillende duikervaringen te krijgen, want al deze verschillende duiken dragen bij aan je algemene duikvaardigheid en gemaksniveau. En bij sportduiken is dat juist heel belangrijk!


5 Schaf Basis Materialen Aan

Wanneer je net gecertificeerd bent is het verleidelijk om direct je hele uitrusting aan te schaffen en de blits te maken op je volgende duik-uitje. Mijn advies voor mijn nieuwe duikers is echter altijd: schaf ’the basics’ aan. Schaf een masker aan wat comfortabel zit, een paar finnen die alround zijn en misschien een simpel wetsuit. Al deze items passen makkelijk in 1 tas en zijn geen aanslag op je spaarcenten.

Wanneer je eerst de simpele dingen aanschaft hou je niet alleen geld over wat je gewoon lekker kan gebruiken om TE GAAN DUIKEN (ik leg het er wel dik bovenop he!) zodat je er geweldig goed in wordt, maar het uitstellen van aanschaf van een volledige kit neem je jezelf met dank af in de toekomst.

Huur duikuitrusting zoals BCD’s en ademhalingsautomaten (regulator set), en probeer te duiken met zoveel mogelijk verschillende merken en soorten. Dit draagt enorm bij aan je algemene vaardigheids en comfort niveau, maar het geeft je ook een heel goed idee over wat er eigenlijk allemaal te verkrijgen is en wat bij jou en jouw stijl van duiken past.

Als jij eenmaal voor jezelf hebt uitgedokterd van wat voor soort duiken je houdt en hoe vaak je eigenlijk de kans hebt om in het water te liggen, pas dan zou ik zeggen schaf je eigen ‘kit’ aan. Het is totaal zinloos iets duurs te kopen waar je 3 maanden later ontzettend van baalt omdat het niet past bij wat je doet, maar dat wist je toen nog niet.

Houdt vooral in gedachten; het is niet de uitrusting wat je goed maakt in duiken, het is jouw eigen ervaring die daar voor zorgt.

Als je nu een willekeurige berg (semi) werkend duikuitrusting uit zou storten, kan ik er waarschijnlijk best prima mee duiken. Ik bevind me echter in een totale mazzel situatie waar ik veel duikers tegen het lijf loopt met de meest uiteenlopende uitrusting. Als ik iets tegenkom wat ik niet eerder heb gezien of iets waar ik nieuwsgierig naar ben vraag ik direct of ik het mag testen. Gewoon voor de ervaring; hoe werkt het, hoe makkelijk is het te bedienen, wat zijn de eigenschappen, is het comfortabel of juist niet etc.

Ik raad je aan hetzelfde te doen, als je op de boot toch al nieuwe facebookvrienden aan het maken bent, vraag of je die BCD of iets anders even mag uitproberen en waarom hij/zij er zo blij mee is.

Nou dit waren mijn hele simpele tips voor nieuwe sport duikers. Heb jij zelf ook tips voor newbies zet die dan even in de comments.

En voor alle nieuwe onderwaterontdekkers … gewoon gaan, veel plezier hebben en veilig blijven. Het is allemaal geen quantum physica dat duiken, maar je moet wel even opletten 😉

Als je zou willen leren duiken en je bevindt je ergens aan de Turkse Egeische kust of op de Griekse eilanden Kos & Samos, buzz me dan! Ik zou het leuk vinden om samen te duiken.

Zit je in een heel ander gedeelte van de wereld, laten we dan even connecten op instagram, dan kan ik mooi daar al je duikavonturen volgen!

 

Happy diving everybody!

1 thought on “5 Tips voor Nieuwe Duikers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *